Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009

Karl Heinz Roth, Παγκόσμια Κρίση - Παγκόσμια Προλεταριοποίηση - Ανταπαντήσεις, Ιούνης 2009


Μετάφραση, επιμέλεια: ασ.τομ.-γ.ζέρος

Κινούμαστε προς μια κοσμο-ιστορική κατάσταση, όπου όλες οι εξελίξεις της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής καθορίζονται εκ νέου.
Συνολικά αναμένεται μια επιπλέον φουρνιά προλεταριοποίησης εξαιτίας της κρίσης... Ακόμα μια φορά εκατομμύρια άνθρωποι υποβιβάζονται κοινωνικά. Πώς θα αντιδράσουν;
Ίσως εξεγερθούν, μπορεί όμως και να χαράξουν την πορεία της ατομικής, οικογενειακής και κοινωνικής αυτοκαταστροφής, ή να επιλέξουν τον δρόμο της πολιτικής οπισθοδρόμησης.

Δεν υπάρχει καμία λευκή επιταγή για εκείνους που έρχονται αντιμέτωποι με τις πραγματικότητες ή τους κινδύνους της κοινωνικής πτώσης. Ο εννοιολογικός αυτοματισμός για την κρίση και την επανάσταση έχει διαψευσθεί τουλάχιστον από την έκβαση της Μεγάλης Ύφεσης του περασμένου αιώνα.
Θέλουμε να αποτρέψουμε, η παγκόσμια οικονομική κρίση να μετατραπεί σε έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο μεταξύ των πολυπολικών μεγάλων δυνάμεων, ο οποίος στη συνέχεια θα οδηγήσει σε νέους μεγάλους πολέμους.

Προκειμένου η κρίση να μην οδηγήσει ούτε σε μια μεταρρυθμιστική προοπτική για την "ανανέωση του καπιταλισμού" ούτε στις τρεις πιθανές παραλλαγές της βαρβαρότητας - στην εσωτερική αυτοκαταστροφή, στον εμφύλιο πόλεμο και στον παγκόσμιο καπιταλιστικό οικονομικό πόλεμο σαν πρώτο στάδιο νέων μεγάλων πολέμων - η προοπτική της προλεταριακής αυτοχειραφέτησης χρειάζεται ένα όραμα επαναστατικού κοινωνικού μετασχηματισμού, που θα στηρίζεται στην ανάλυση και θα συνδέεται με χειροπιαστά προγράμματα άμεσης δράσης.

2 σχόλια:

 1. ρε σεις τα λινκ για τα pdf δεν λειτουργουν,τσαμπα η χαρα που βρηκα και ενα τευχος που εψαχνα.Μηπως γινεται να τα ξανα-ανεβασετε σε καποια αλλο site;
  ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. το βρήκα και εδώ:
  http://www.docstoc.com/docs/20662171/Karl-Heinz-Roth

  Θα σου ζητήσει να φτιάξεις λογαριασμό (ένα τυχαίο ή για κάψιμο μέηλ αρκεί, μετά πάτα [save for later] χωρίς να βάλεις τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή